27 Αυγ 2008

Η εμπορευματοποίηση του Che.

To πρόσωπο του έχει κοσμήσει από πόστερ και μπλουζάκια ως μπουκάλια βότκας. Η κόρη του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ωστόσο, δηλώνει ότι κουράστηκε από την εμπορευματοποίηση του προσώπου του πατέρα της και χαρακτηρίζει «ντροπή» το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο σήμα κατατεθέν για να βγάζουν κάποιοι λεφτά. Η Αλέιδα Γκεβάρα, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Τσε, υποστήριξε ότι η εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του πατέρα της συνεισφέρει στις εντάσεις που υπάρχουν ήδη σε κάποιες χώρες μεταξύ πλουσίων - φτωχών. «Αυτό που με ανησυχεί πλέον είναι ότι η οικειοποίηση της μορφής του Τσε έχει χρησιμοποιηθεί στρεβλά για να κατασκευαστούν διάφοροι εχθροί. Είναι ντροπή», έγραψε πρόσφατα η Αλέιδα σε φόρουμ στο Διαδίκτυο, το οποίο χρηματοδοτεί η κουβανέζικη κυβέρνηση εν όψει της 14ης Ιουνίου, ημέρας των γενεθλίων του πατέρα της. Αν ζούσε, ο αργεντινός γιατρός θα γινόταν εφέτος 80 ετών. Παιδί ευκατάστατης οικογένειας, γεννημέvoς στην Αργεντινή το 1928, ο Γκεβάρα βοήθησε αποφασιστικά τον Φιντέλ Κάστρο να ανατρέψει τον κουβανό δικτάτορα Φουλγκένσιο Μπατίστα το 1959. Δολοφονήθηκε το 1967 ενώ προσπαθούσε να οργανώσει ένα αντίστοιχο επαναστατικό κίνημα στη Βολιβία. Eκτοτε έγινε σημείο αναφοράς και θεωρείται, 40 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό του, σύμβολο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Την πιο γνωστή του φωτογραφία έβγαλε το 1960 ο κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα. Παραλλαγές της, με τον Γκεβάρα να κοιτά αγέρωχα φορώντας έναν μπερέ, υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, σε μπλουζάκια, κoύπες καφέ, ακόμη και σε μαγνήτες για το ψυγείο. Οι απόψεις που εξέφρασε η κυρία Γκεβάρα, γιατρός όπως και ο πατέρας της, ήταν βάσει ερωτήσεων που δέχθηκε επί δύο ώρες από χρήστες του Internet από το Κατάρ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κουβά. Η Αλέιδα Γκεβάρα ρωτήθηκε για τη χρήση της φωτογραφίας του πατέρα της από βρετανική εταιρεία παρασκευής βότκας και γαλλικές εταιρείες αναψυκτικών. Kαταδίκασε αυτές τις διαφημιστικές εκστρατείες, όπως επίσης και μια άλλη στην Eλβετία, η οποία χρησιμοποιεί την εικόνα του πατέρα της για να πουλήσει κινητά τηλέφωνα. «Δεν θέλουμε χρήματα, απαιτούμε σεβασμό» έγραψε η Αλέιδα. Το καθεστώς της Aβάνας έχει τοποθετήσει ένα άγαλμα του Τσε στη Σάντα Κλάρα, το μέρος της σημαντικής στρατιωτικής νίκης του την παραμονή του 1958, η οποία συνέβαλε στην εκδίωξη του δικτάτορα Μπατίστα και έφερε τον Κάστρο στην εξουσία. Η μορφή του κοσμεί επίσης την Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Kούβας, ωστόσο, έχει και αυτή εκμεταλλευτεί την ιστορική φωτογραφία του Γκεβάρα για εμπορικούς σκoπούς, ενώ η λατρεία προς το πρόσωπο του είναι διάχυτη στην Κούβα, παρά το ότι ο ίδιος καταδίκαζε τέτοια φαινόμενα όσο ζούσε.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το σύμβολο του ανιδιωτελούς αγώνα και της λα'ι'κή επανάστασης έχει πλεόν γίνει μόδα.ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ. Τους συμφέρει να θεωρείται ο Che ως άπλα μια ωραία διακόσμηση πάρα ως Αριστερός Επαναστάτης.

Ellectro_Kingg είπε...

Σε όλα αυτά που λέτε έχετε δίκιο.Αλλά και η κακή διαφήμιση δεν παύει να είναι διαφήμιση.Μερικά άτομα δεν θα ήξεραν τίποτα για τον τσέ αν δεν τον έβλεπαν σε μια μπλούζα ή σε μια αφήσα ή ακόμα και σε έναν αναπτήρα.

Patilanos είπε...

Σε λίγο θα δούμε και σημαία της ΝΔ με σλόγκαν "...και στις φλέβες του τσε κυλούσε μπλε αίμα" ή αυτού τους είδους παπαριές.Ο Τσε είναι σύμβολο αγώνα,όχι σύμβολο χρήματος.Δε συνεχίζω γιατί θα μπορούσα να βρίζω για ώρες.

Hasta la victoria siempre(αν και τώρα που το γράφω,σκέφτομαι ότι υπάρχουν τόσα τσουτσέκια που λένε αυτή τη φράση και δε ξέρουν τι είναι).Γαμώτο.Τα πήρα πάλι.

jiммã0 είπε...

re paidia oloi leme oti einai mlkia i emporevmatopoiisi t che. alla poios d exei t-shirt anaptira ktl me avton pano?

Patilanos είπε...

Εγώ προσωπικά έχω κ αναπτήρα και τσάντα με τον Che.Αλλά από την άλλη τα πολιτικά μου πιστεύω μου επιτρέπουν να τα έχω.Τώρα να δω έναν δεξιό με τον Che τότε αυτό είναι απαράδεχτο.Δεν έχω αυτά τα πράγματα για πόζα.Τα έχω γιατί τον θαυμάζω.Δε το παίζω ψευτοεπαναστάτης της πλάκας,ούτε πιο ψαγμένος από άλλους απλά τον Che τον γουστάρω ως Che.

Μη το ψάχνεις,έχει γίνει η σημερινή κοινωνία τόσο σκατά που και γω δύσκολα ξεχωρίζω ποιος τα αγοράζει γιατί τα πιστεύει και ποιος για πόζα.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, γνώρισα τον ernesto guevara μέσα από τραγούδια του Παπακωσταντίνου. Τα οποία αργότερα με οδήγησαν να ψαχτώ περισσότερο γι' αυτόν. Το γεγονός ότι απαρνήθηκε μια καλά στρωμένη ζωή για να πολεμήσει δίπλα στον λαό ενάντια στον καπιταλισμό. Αρνούμενος την υπουργική καρέκλα για να βοηθήσει την επαναστατική διαδικασία που εκτυλίστονταν στην βολιβία αν δεν απατώμαι.
Ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την Σοβιετική Ένωση περι της πολιτικής της διεύρυνσης της κομμουνιστικής επιρροής στην αφρική ήταν πράγματα τα οποία θαυμάζω στο πρόσωπο του.
Ο "Che" δεν ήταν απλά αριστερός, ήταν ασυμβίβαστος με τα standar που έθεταν οι άλλοι.

Η φράση που αναφέρθηκε παραπάνω, για να μαθαίνουν όσοι δεν ξέρουν και να μην τα παίρνει ο φίλος μας στο κρανίο έχει ως εξης. Seamos Realistas (Να είμαστε ρεαλιστές), Εxijamos lo imposibille (Να κυνηγάμε το αδύνατο), Hasta la victoria siempre (έτσι θα πετύχουμε την νίκη).

Η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε σε μια ομιλία του Φιντέλ όπου ο "che" βρισκόταν ακριβώς δίπλα του και κοιτούσε το άπειρο μια δεδομένη στιγμή. Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκαν στον φωτογράφο και μόνο μετά τον θανατο του άρχισε αυτή η διαδικασία εμπορευματοποίησης.Η οποία ναι, με βρίσκει αντίθετο αλλα σε καπιταλισμό ζούμε αν δεν το καταλάβατε. Δεν υπάρχουν όρια.

όσο για τον φίλο patilanos ο οποίος θεωρεί ότι τα πολιτικά πιστεύω είναι αυτά που σου δίνουν το δικαίωμα ή όχι να φορας μπλουζακι με το πρόσωπο του che έχω να πω κάποια πράγματα.Πρώτον, και οι κνιτες θεωρούν οτι τους εκφράζει ο che αλλα δεν ισχύει. Είχε έρθει πολλές φορές σε κόντρα με την μαμα ρωσία επίσης δεν περίμενε την επανάσταση. την ξεκινούσε.
Δεύτερον, και ο υποδιοιηκητής Marcus έχει προσφέρει με τους ζαπατίστας τόσο στην ενχώρια επαναστατική διαδικασία όσο και στην παγκόσμια αλλα δεν τον φοράει κανεις σε μπλουζάκι, και ο malcolm X είχε συνισφέρει αρκετά με την δράση του στο αντιρατσιστικό κίνημα στην αμερική. και ο martin luther king. και ο Άρης Βελουχιώτης στην ελλάδα. και ο ενβέρ χότζα στην αλβανία. και ο αναρχικός αντάρτης Mikhail Gerdzhikov στην βουλγαρία.

Γενικά τα πρόσωπα είναι πολλά. Και το πέρασμα τους δεν χάθηκε άλλα έσπειρε ακόμα πιο βαθιά τις ρίζες για να μην χαθούν αυτά τα ιδανικά που πρευσβέυουν.
Η εποχή μας δεν χρειάζεται να ζούμε δοξάζοντας τους ήρωες του τότε. Η εποχή μας χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούριους ήρωες.
Καινούριους ήρωες για να δώσουμε συνέχεια στην αιώνια πάλι των τάξεων.
Θυμώμενοι τους παλιούς και εμπνευσμένοι απο τις πράξεις τους.

Το μπλουζάκι η κονκάρδα το παντελόνι το παπούτσι ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι αυτό που σε κάνει αριστερό, αριστερό σε κάνουν οι ιδέες σου και οι πράξεις σου.
αυτά, δεν μπορώ να γράφω άλλο, οποιος διαφωνει σε κάτι να το συζητήσουμε.

creative mind είπε...

egw de diafwnw me ton fearless...k o karatzaferhs exei pei oti exei foto toy che (trizoyn ta kokkala toy che)

file mou omws na mhn toys vazoume oloys se ena kazani o che eixe idees kai htan asymvivastos...

eytyxws den katelhkse san ton fidel

Patilanos είπε...

...δεν είμαι στην πκσ...ή στην κνε...οπότε...είμαι ένας ανεξάρτητος αριστερός...και ναι ρε πως να το πω...όταν βλέπω τα πράγματα που έχω με τον che γαληνεύω και σκέφτομαι πως ίσως υπάρχει ελπίδα και για το σημερινό κόσμο(δε γίνομαι μελλοδραματικός)...δε μπορώ να στο εξηγήσω αν δε το έχεις νιώσει...αν δεν έχεις αυτόν τον άνθρωπο ως πρότυπο...δε μπορώ να φανταστώ...η μάλλον ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ πως να το κάνουμε να κοκορεύεται ένας δεξιός ότι έχει πράγματα με τον che...Και τέλος,ξέρω για πολλούς επαναστάτες και μη φοβάσαι,έχω και με αυτούς αφίσες και υλικό.Δεν έχω βρει τον Che και το παίζω αριστερός της πλάκας.Δε θέλω να το παίξω ούτε ψώνιο ούτε τίποτα.Δε ξέρω πως το συνέλαβες αυτό για τα πολιτικά πιστεύω.