13 Δεκ 2008

Ενα Κάλεσμα Αγωνα

(το κείμενο το βρήκα στο Indymedia και αξίζει να διαβαστεί)

Και αναρωτιέμαι...

Τι είναι οι μπάτσοι? Μεροκαματιάρηδες των 700 ευρώ που παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα προστατεύοντάς μας ή απαίδευτα ζώα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφαιρέσουν τη ζωή ενός παιδιού?

Τι είναι οι πολιτικοί? Λαμόγια βουτηγμένα σε κάθε λογής σκάνδαλο που αδιαφορούν για σένα ή οικογενειάρχες άνθρωποι με αίσθημα ευθύνης που επιθυμούν το καλό του τόπου?

Τι είναι οι δημοσιογράφοι? Επαγγελματίες που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ενημερώνοντας αντικειμενικά τους πολίτες ή διεφθαρμένα ανθρωπίδια που κατευθύνουν τα γεγονότα πηγαίνοντάς τα όπου θέλουν για το δικό τους συμφέρον?

Τι είναι οι "κουκουλοφόροι"? Άτομα με ιδεολογία που κάνουν αυτό που θέλουμε, αλλά φοβόμαστε να κάνουμε ή προβοκάτορες που διψούν να χαλάσουν τον αγώνα μας και τις περιουσίες του κόσμου?

Τι ΗΤΑΝ ο Αλέξης? Ένα κωλόπαιδο που φεύγει από τα βόρεια προάστια για να πάει να "τα σπάσει" στα Εξάρχεια ή ένα 16χρονο παιδί όπως όλα τ' άλλα που διασκέδαζε με τους φίλους του και βλέποντας ένα περιπολικό, που συμβολίζει μόνο άσχημες συμπεριφορές για τη γενιά του, αντέδρασε αυθορμήτως?

[Σε κάποιες από τις ερωτήσεις ίσως να μην αρκούν οι δύο αντίθετες απόψεις. Ίσως η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Ίσως να είναι κάπου στην άκρη. Το θέμα είναι το εξής...]

Τι είσαι εσύ? Ένας άνθρωπος που μπορεί να κλείσει τα μάτια και να αδιαφορήσει για άλλη μια φορά? Ένας άνθρωπος που δε μπορεί να νιώσει το διαφορετικό αυτής της ατμόσφαιρας των τελευταίων ημερών? Είσαι διατεθειμένος να μη μάθεις ποτέ αν αυτή ήταν όντως η στιγμή για κάτι καλύτερο? Ας αξιοποιήσουμε ό,τι έχει γίνει. Ας μη μείνουμε σε ένα 3ήμερο ξεχωριστών συγκεντρώσεων. Ας μη μείνουμε σε ένα 3ήμερο καταστροφών. Ας μη μείνουμε σε ένα 3ήμερο προσβλητικών πολ ιτικών δηλώσεων. Ας μη μείνουμε σα χάνοι πάλι.
Ότι κι αν πιστεύετε. Όπου κι αν ανήκετε. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα! Ας μπει για μια φορά στην άκρη το συμφέρον και το βόλεμα. Ας μην είναι ο Αλέξης άλλη μια είδηση στα κανάλια. Ας μην πάει τίποτα χαμένο από ό,τι έχει γίνει. Ας το δοκιμάσουμε να δούμε τι θα πετύχουμε. Χωρίς χρώματα. Χωρίς κόμματα. Μόνο στόματα. Πολλά στόματα! Ας γίνουμε η μεγαλύτερη παρέα διαμαρτυρίας που έχει γίνει ποτέ. Κι ας μην τη διαλύσουμε για όσο χρειαστεί να πειστούν ότι ξυπνάμε.
Για όσο χρειαστεί!
Εσύ, που παρακολουθείς τα γεγονότα μια ζωή από την τηλεόραση. Εσύ, που βγαίνεις στους δρόμους να διαδηλώσεις μόνο κάτω από τη σκεπή του κόμματός σου. Εσύ που τα θεωρείς όλα μάταια αλλά ονειρεύεσαι μια αλλαγή. Όλοι! Βγείτε έξω! Δεν είναι δυνατόν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις να μαζεύουν περισσότερο κόσμο από την αυθόρμητη έκρηξη των απλών ανθρώπων και την ανάγκη τους για αλλαγή. Πώς πραγματικά θα πιστέψουμε ότι γύρω μας συμβαίνει κάτι διαφορετικό αν εσύ που ξέρεις ότι και μόνο με τη παρουσία σου μπορείς να πετύχεις κάτι, δεν το παίρνεις -για άλλη μια φορά- απόφαση? Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες για πιο λόγο να βγεις στους δρόμους από τη στιγμή που θα 'σαι μόνος με μερικούς άλλους? Από τη στιγμή που είναι μάταιο εφόσον δεν είμαστε όλοι μαζί. Από τη στιγμή που μπορεί να γίνουν επεισόδια... Μπορεί να μην αλλάξουν τα πάντα. Μπορεί, όμως να υπάρξει το έναυσμα για να αλλάξουν πολλά. Μπορεί να είναι το έναυσμα για να σκεφτούμε διαφορετικά. Για να ξυπνήσουμε την άλλη μέρα με άλλη διάθεση. Με άλλα μυαλά. Και ρε γαμώτο, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Ας μην είναι η επόμενη εβδομάδα ίδια με όλες τις προηγούμενες. Ας αλλάξουμε νοοτροπία κι ας σταματήσουμε να δίνουμε δύναμη σε αυτούς που αναισθητοποιούν τη δική μας. Ας νιώσουμε λίγο τίμιοι επιτέλους με τους εαυτούς μας και με όλους όσοι βγήκαν στους δρόμους αυτές τις μέρες. Ας βγούμε να διαμαρτυρηθούμε για τους πολιτικούς μας. Για την αστυνομία. Για το σύστημα. Για τη νοοτροπία του «δεν αλλάζει τίποτα». Ας βγούμε να διαμαρτυρηθούμε για τους εαυτούς μας...
Ας γίνει η αρχή με μία καθολική συγκέντρωση. Ίσως να μην είναι αυτή που θα αλλάξει τα πάντα. Θα 'ναι όμως αυτή που θα τους φωνάξουμε ότι μπορούν να περιμένουν μεγάλες αλλαγές από όλους μας. Θα 'ναι αυτή που θα μπορέσει να μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε την αλλαγή μέσα από τη καθημερινότητά μας. Είναι αυτή που θα κάνει την ουσιαστική διαφορά μόνο αν ο όγκος του κόσμου δεν θα 'χει προηγούμενο. Μόνο αν είμαστε όλοι. Ας το κάνουμε επιτέλους!

ΑΘΗΝΑ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00΄ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ,
ΑΣ ΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Υ.Σ. Είναι ένα κάλεσμα για την αυρινή πορεία 14 Δεκεμβρίου. Και ελπίζω και η αυριανή αλλά και κάθε πορεία να έχει τέτοια χαρακτηριστικά. . Το δημοσίευσα περισσότερο σαν κείμενο παρά σαν κάλεσμα αλλά είναι σημαντικό αυριο να είμαστε αύριο όλοι στους δρόμους

Δεν υπάρχουν σχόλια: