6 Σεπ 2008

Θα ξεκινήσω με λίγα μαθηματικά
Έστω Κ=Κομμουνιστής
Α=Αναρχικός

Έχουμε Κ=Αριστερός(1)
Α=Αριστερός(2)

Από (1),(2) => Κομμουνιστής = Αναρχικός (;;;) , το πέρασα το μήνυμα;Όποιος δε καταλάβε ας διαβάσει πιο κάτω.


Απ'όταν μπήκα στο πανεπηστημίο γνώρισα πολλούς "αριστερούς" ανθρώπους.Έτσι απλά.Αριστερούς.Τίποτα άλλο.
Η έννοια αριστερός είναι πολύ γενική.Η αριστερά έχει πολλά παρακλάδια τα οποία έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.Υπάρχουν οι κομμουνιστές,οι αναρχικοί,οι ευρωκομμουνιστές (βλ.σύριζα),οι σοσιαλδημοκράτες(αριστεροί,λέεεμε τώρα)οι οικολόγοι και μερικοί που ψάχνονται ακόμα.Ας τους πούμε..."ανεξάρτητους" αφού τους αρέσει έτσι.
Τι θέλω να πω;Όταν κάποιος λέει ότι είναι αριστερός πρέπει να προσδιορίζει και τι είναι.Δε μπορεί να είναι 1/3 κομμουνιστής και 2/3 αναρχικός.Απλά δε γίνεται.Εκτός και αν κάποιος ντρέπεται για τα πολιτικά του πιστέυω και απλά λέει "αριστερός".

Τι σημαίνει αριστερός;Το να έχεις φόντο τον Βελουχιώτη και 2617567342 φωτογραφίες του Che Guevara;Το να συχνάζεις σε στέκια αναρχικών μόνο και μόνο για να νιώθεις ότι ανήκεις κάπου;Το να ντύνεσαι σαν λέτσος;Το να μένεις άπλυτος;(γελάτε τώρα αλλά όλοι τα ξέρουμε πως το παίζουν κάποιοι).Η αριστερή πολιτική «είναι η έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη, στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών αγαθών (παιδεία, υγεία), στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εναντίωση απέναντι σε μία σειρά ανισωτικών αντιλήψεων όπως ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η θρησκοληψία».Όποιος πιστεύει αυτά είναι αριστερός. Όμως μεταξύ των «ομάδων» της αριστεράς υπάρχουν πολλές διαφορές καθώς και (αχρείαστες) κόντρες .Γι’αυτό καλό θα είναι όταν λέει κάποιος ότι είναι αριστερός να γίνεται συγκεκριμένος.

ΥΓ1:Όποιος ψηφίζει ΠΑ.ΣΟ.Κ please ας σταματήσει να λέει πως είναι αριστερός. Είναι "Κέντρο"(μουαχαχαχα).

ΥΓ2:Παλιο σύριζα , εύχομαι να διαλυθεί αυτό το κόμμα σε 5 μήνες.

ΥΓ3:Υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν οικολόγους; Εντάξει θέλουν το καλό της γης αλλά όχι να κατεβαίνουν και σε εκλογές.

ΥΓ4:Αναρχοκομμουνισμός:Ο Πιοτρ Κροπότκιν έχει γράψει «Κάθε κοινωνία που έχει καταργήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία θα αναγκαστεί, υποστηρίζουμε, να οργανωθεί στις γραμμές της Κομμουνιστικής Αναρχίας. Η Αναρχία οδηγεί στον Κομμουνισμό, και ο Κομμουνισμός στην Αναρχία, που είναι και οι δυο τους όμοια εκφράσεις της κυρίαρχης τάσης στις σύγχρονες κοινωνίες, της αναζήτησης της ισότητας».Αλήθεια;;; Τότε γιατί σφάζονται;

ΥΓ5:Όλα αυτά είναι ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ απόψεις και δε ζητάω από κανένα να τις αποδεχθεί.

Για ότι δε βγάζει νόημα συγνώμη απο τώρα.Δε το επεξεργάστηκα καθόλου για τυχόν λάθη.

5 σχόλια:

Το Ψωλικό Εξπρές είπε...

εγώ πιστεύω ότι αριστερός σημαίνει πάνω απ όλα στάση και τρόπος ζωής. τώρα αν ασπάζεσαι κάποιες ιδέες του αναρχισμού, λίγες το κομμουνισμού και κάποιες του σοσιαλισμού (όχι ΠΑΣΟΚ γιατί όντως είναι Κέντρο όπως λες, αντε και λιγακι Δεξιά) δεν νομίζω να είναι ιδιαίτερα κακό. δεν σε κάνει να έχεις σύγχυση ταυότητας. απλά ξέρεις τί θέλεις ακριβώς και πώς το θέλεις με τις ιδέες σου σε ένα συγγενή ίσως παρεμφερή μύκη κύματος. τπτ δεν υπάρχει γνήσιο και ποτέ δεν διεκδικούμε την πατρότητα ιδεών και αντιλήψεων αν θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο...!!

χαιρετω!

hamachein είπε...

Οι διαφωνίες, εκείνες που κυρίως προβάλλονται, στο επαναστατικό κίνημα έχουν προσλάβει θεαματικό χαρακτήρα. Αποτελούν μέρος της γενικότερης διανομής του συνολικού θεαματικού εμπορεύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο καταλογίζεται από την κυρίαρχη ιδεολογία( που στοιχεία τους αφομοιώνονται από όλους μας έστω κι ασυνείδητα π.χ:όταν διασκεδάζεις κοινωνείς την μαζική κουλτούρα) μια αιώνια κόντρα, διαφορά αρχής στους κόλπους του επαναστατικού κινήματος.Και σ' αυτά ας συνοπολογιστεί ο ρόλος των Mass Media, όχι ως απλός συντελεστής αλλά ως ενορχηστωτής της κυρίαρχης τάσης. Καταρχάς ο όρος κομμουνισμός δεν ταυτίζεται με τον κομματικό μηχανισμό που επικαλείται τον μαρξισμό(κυρίαρχη θεωρητική τάση στα Κ.Κ). Ο όρος κομμουνισμός ορίζει έναν τύπο κοινωνικής οργάνωσης διαφορετικό από τον καπιταλιστικό και γενικά από κάθε εξουσιαστικό τύπο οργάνωσης της κοινωνίας.Η μεγαλύτερη σύγχηση ταυτότητας που έχει ποτέ επιτευχθεί κατά του προλεταριάτου είναι η μονοπωλιακή αυτόκληση των πρώην σοσιαλδημοκρατών ως κομμουνιστών(αρχές 20ου αιώνα). Πολλές αναρχικές ομάδες (κυρίως οι κολλεκτιβιστές) χρησιμοποίησαν τον όρο κομμουνισμός ως κύριο στοιχείο των αντιλήψεων και των προγράμματων τους. Η αναζήτηση των αιτιών που οδηγούν στην διάσπαση του επαναστατικού κινήματος οδηγεί πέρα από το στενό πλαίσιο των ιστολογίων.
Ο Κροπότκιν (το απόσπασμα από την "κατάκτηση του ψωμιού" είναι;) δίνει με σωστό τρόπο μια διάσταση της θεωρητικής συγγένειας κομμουνισμου-αναρχίας. Δεν πρόκειται για δυο αιώνια αλληλοσυγκρουόμες ιστορικές τάσεις του επαναστατικού κινήματος. Πρόκειται για την ίδια την ουσία της επανάστασης. Τώρα αν ως κόντρα των αναρχικών-κομμουνιστών( αυτό το δίπολο ορίζει ως αντιθετικό η κυρίαρχη ιδεολογία) εκλαμβάνεται η θεαματική αναπαραγωγή μιας οδομαχίας, στην οποία όπως μας μεταφέρουν τα ΜΜΕ ήρθαν σε κόντρα μέλη του ΚΚΕ με "αντεξουσιαστικά στοιχεία"(ΜΜΕ-ορολογία) τότε έχουμε να κάνουμε με μια χυδαία αντίληψη των πραγμάτων όπως αυτή αντυπώθηκε στην κοινή γνώμη( άλλο κατασκεύασμα)
Ως προς τον αυτοπροσδιορισμό συμφωνώ εν μέρει.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θεωρώ πολύ αξιόλογους τους ανθρώπους που δεν στιγματίζονται με ταμπέλες και εχούν υγιείς ανεξαρτητες αριστερές συνειδήσεις.. Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνείς επακριβώς με μια υπάρχουσα ιδεολογία.. Το θέμα ειναι να κρατάς τα θετικά στοιχεία απο καθε φιλελεύθερη ιδεολογία και να παλεύεις μαζικα και ατομικά για το κοινο συμφέρον... Όσο για τις κόντρες αναρχικών και κομμουνιστών γίνονται όλα προπαγανδιστικά.. Δεν μας θέλουν ενωμενους.. Το φοβούνται αυτο

Patilanos είπε...

Ευχαριστώ όλους για την κατάθεση απόψεων.Και απλά για να διευκρινήσω.Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να έχουν όλοι τις ιδέες τους.Απλά αργά ή γρήγορα θα κλιθούν να επιλέξουν γιατί απλά έτσι είναι η κοινωνία σήμερα.Ο στόχος όλων των αριστερών είναι πάνω κάτω ο ίδιος.Όμως υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσει κάποιος στο τέλος.Αυτό εννοώ.Προφανώς και όλες οι διαμάχες είναι στο μεγαλύτερο βαθμό(αυτό γιατί υπάρχουν ΠΑΝΤΑ κάποιοι πορωμένοι που αφορίζουν τα πάντα)προπαγάνδα.Και προφανώς ο καθένας έχει τις ιδέες του.Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική.Είσαι κομμουνιστής;Γίνε σαπούνι.Είσαι αναρχικός;Ξέρεις μόνο να κάνεις σαματά Κ.Ο.Κ.Η μέρα που θα καταλάβουν οι άνθρωποι ότι το σωστό μονοπάτι είναι το αριστερό θα έρθει.Και εύχομαι να μην είναι πολύ αργά.Αυτά για να μη παρεξηγηθώ ως προς το κείμενο.

creative mind είπε...

paidia mhn to psaxnete to vasiko einai na skeftete o allos k na xerei giati yposthrizeiot yposthrizei...

gia mena o aristeros an8rwpos einai o proodeytikos...(k o dexios synthritikos xixi)

me tis ideologies epikratei geniko mpaxalo paidia...

ayto pou metraei einai oi apopseis ka8e enos se diafora 8emata