5 Φεβ 2009

Κλειστό το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης

ΑΥΓΗ
5/2/2009


Στεφανάκου Π.

Κλειστό θα παραμένει και σήμερα το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, εξαιτίας των ασφυκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δώσει πτυχία στους αποφοίτους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας καταγράφει τα προβλήματα ως εξής: τεράστιος αριθμός φοιτητών, εξαιρετικά μικρός αριθμός διδασκόντων, έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και αμφιθεάτρων. Φοιτητές συμμετέχουν σε μαθήματα όρθιοι, συχνά μάλιστα, παρατηρείται το άκρως απογοητευτικό για εκπαιδευτικές διαδικασίες φαινόμενο φοιτητές και φοιτήτριες να περιμένουν στην ουρά έξω από τις αίθουσες προκειμένου να εξασφαλίσουν, όχι θέση να καθίσουν, αλλά χώρο να σταθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα, ενώ πρακτικές ασκήσεις και εργαστήρια, ματαιώνονται ή υπολειτουργούν.

Στην ομόφωνη απόφασή της η Γενική Συνέλευση διαπιστώνει ότι εξαιτίας των πιεστικών αυτών συνθηκών στη λειτουργία του, το Τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποφοίτησης των φοιτητών και φοιτητριών τους, γεγονός που θα έχει κρίσιμες συνέπειες στη στελέχωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού καταγγέλλει την κίνηση του πρυτανικού συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διατάξεων του νέου νόμου πλαισίου σχετικές για τις ανταποδοτικές «υποτροφίες» αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια προσαρμογής του εν λόγω πανεπιστημίου στις επιταγές της αντι-εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης . 'Οπως επισημαίνει οι ανταποδοτικές υποτροφίες στην πραγματικότητα θεσμοθετούν τη «μαύρη» και ελαστική εργασία των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτό για 40 ώρες το μήνα, με αμοιβή κατʼανώτατο 320 ευρώ. Ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα για τους φοιτητές.

Με τις ανταποδοτικές υποτροφίες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με το ελάχιστο δυνατό κόστος τις πάγιες και διοικητικές ανάγκες των ιδρυμάτων. Είναι τέτοια η υποκρισία της, που βαφτίζει ως «υποτροφίες» τη μαύρη εργασία των φοιτητών, τη στιγμή που σκοπός των υποτροφιών είναι να ενισχύσει οικονομικά τους φοιτητές, έτσι ώστε να αφοσιωθούν αποκλειστικά στις σπουδές τους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής των αντιδραστικών διατάξεων του νέου νόμου-πλαίσιο, η κυβέρνηση θα βρει τη σθεναρή αντίδραση των φοιτητών και των εκπαιδευτικών.

1 σχόλιο:

creative mind είπε...

mhn anhsyxhte h dap 8a mas swsei gi ayto thn sthrizoyme gia ena kalytero (idiwtiko)panepisthmio.poso malakes eimaste poy ta anexomaste ola?