6 Ιαν 2009

Και εγένετο θ(α)ύμα...

Ο Ασιατικός Γίγαντας ξυπνά αλλά το θαύμα του κοστίζει και μάλιστα πολύ ακριβά! Εσωτερική μετανάστευση, θανατική ποινή για 68(!) παραπτώματα, λογοκρισία, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά άλλα βαραίνουν το ποινικό μητρώο της εν λόγω χώρας!



Κανείς δεν ξεχνά τα σίδερα που ανατινάζονται μόνα τους και το διατροφικό σκάνδαλο με το γεμάτο από μελαμίνη, γάλα. Οι εσωτερικοί μετανάστες που αναπτύσσουν κυριολεκτικά την κινεζική οικονομία και στηρίζουν στις πλάτες τους το εκεί εμπόριο, ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς καμία πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία. Είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται ως προσωρινοί κάτοικοι στα μητρώα των τοπικών αρχών αλλά ακόμη και όσοι βρίσκονται σε αυτά τα μητρώα αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την εργασία. Οι υπόλοιποι απλώς «δεν υπάρχουν» και γίνονται έρμαια κάθε είδους βίας και καταπίεσης ( αστυνομία, εργοδότες, κάτοικοι).

Το τραγικότερο όλων, ως προς το εργασιακό περιβάλλον, είναι η παρακράτηση από την εργοδοσία του μισθού πριν την πρωτοχρονιά για να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά τις γιορτές. Πολλοί φτάνουν σε σημείο εξαθλίωσης ζητιανεύοντας τόσα, όσα κοστίζει το εισιτήριο της επιστροφής στο χωριό τους για να περάσουν «ευτυχισμένα» τις γιορτές! Τα τεράστια κτίρια, ολυμπιακά και μη, οικοδομήθηκαν από το φτυάρι αυτών των ανθρώπων που δεν είχαν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται πως αν και ο νόμος ορίζει κατώτερο ωρομίσθιο 0,62 ευρώ, το ωρομίσθιο ήταν 0,30 ευρώ! Εργάζονται σχεδόν όλη μέρα στοιβαγμένοι σε μικρά και ανθυγιεινά κοντέινερ που χρησιμοποιούνταν ως κοιτώνες. Οι τουαλέτες και το πόσιμο νερό είναι ανύπαρκτα ενώ τους γίνεται και παρακράτηση για τα έξοδα διαμονής τους από τις εργολαβικές εταιρείες….

Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΥΓ: Ο νέος δίσκος των Gun’s n’ Roses με τίτλο Chinese Democracy (κατώτερος των περιστάσεων και δυσανάλογος της πολύχρονης αναμονής) απαγορεύτηκε ρητά να βρίσκεται στα ράφια των κινέζικων δισκοπωλείων και κάθε ιστοσελίδα με αυτές τις λέξεις-κλειδιά «κατέβηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: