27 Μαρ 2009

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΑΚΗ (ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ).ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ.




Kατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Π. Παυλόπουλου στη Σύρο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, oμάδα φοιτητών που υλοποιούσε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων για παράσταση διαμαρτυρίας, αντιμετώπισε την προκλητική συμπεριφορά της αστυνομίας.
Οι διαδηλωτές που πλαισιώθηκαν από καθηγητές, συνδικαλιστές κι εργαζομένους δεν έδειξαν καμία προκλητική στάση. Δεν παρενέβησαν στην παρέλαση, ούτε φώναξαν συνθήματα. Οι εντολές των αστυνομικών δυνάμεων ήταν σαφείς και υλοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο:


- Να κατέβει το αναρτημένο πανό με κάθε τρόπο και να συλληφθούν τα άτομα που το κρατούσαν. Στην αρνητική μας απάντηση να κατεβάσουμε το πανό που ανέγραφε Η νεολαία δεν ξεχνάει: Να φύγει ο Υπουργός της Βίας και των Δολοφόνων», οι αστυνομικοί το έσκισαν με μανία, έσπρωχναν τον κόσμο και γονάτισαν φοιτητή με σκοπό να τον συλλάβουν, ανεπιτυχώς τελικά.

- Να περικυκλωθεί στενά και προκλητικά το μπλοκ, για να μην επιτεθεί στο αυτοκίνητο του Παυλόπουλου που έστριβε 50 μέτρα μακρύτερα. Πολίτες που έφευγαν εκείνη την ώρα από την παρέλαση, έδειξαν την συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές χειροκροτώντας και αντιδρώντας για τη στάση της αστυνομίας.

- ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ προς την Περιφέρεια, όπου έδινε συνέντευξη τύπου ο Παυλόπουλος. Στην φασιστική αυτή απόφαση, οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα και ακολούθησαν μικροσυμπλοκές. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν φοιτητή αλλά και πάλι ανεπιτυχώς. Οι διαδηλωτές τελικά έφτασαν έξω από την Περιφέρεια όπου και συνέχισαν την διαμαρτυρία τους.

Η αστυνομία της Σύρου έδειξαν με την πρώτη ευκαιρία το πραγματικό της προσωπείο. Η διαφορά με τα υπόλοιπα καθημερινά συμβάντα αστυνομικής αυθαιρεσίας στο νησί είναι ότι την 25η Μαρτίου πολύ κόσμος είδε, κατάλαβε και αντέδρασε. Υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την προκλητική στάση και τα παραπάνω γεγονότα.

Γεννιούνται όμως τα εξής ερωτήματα:
- Ποιος έδωσε τις παραπάνω προκλητικές εντολές στα αστυνομικά όργανα; Ο ίδιος ο Παυλόπουλος στη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι δεν ενοχλήθηκε από τις διαμαρτυρίες «αφού οι διαδηλωτές δεν έκαναν κάτι παράνομο».
- Για ποιο λόγο θεωρήθηκε ως «υβριστικό» το πανό και από πότε απαγορεύεται η δημόσια διαμαρτυρία και διαδήλωση;
- Γιατί ορισμένοι από τους αστυνομικούς δεν έφεραν τα διακριτικά τους;
- Ποιος επιτέλους θα σεβαστεί τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών;

Ο τοπικός τύπος για μία ακόμα φορά σιώπησε απέναντι στα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Φαίνεται ότι η γιορτή δεν έπρεπε να χαλάσει ούτε γι’ αυτούς (ή μήπως το συμφέρον προέχει της αλήθειας;). Όσο για τον Περιφερειάρχη κ.Κόκκινο, που ουσιαστικά κάλεσε και φιλοξένησε τον Υπουργό της Βίας στο νησί, έχουμε εμπειρία για τις απόψεις και τις δράσεις του. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό αυτή την φορά.

Καλούμε όμως τις τοπικές αρχές και τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ να καταδικάσουν δημοσίως τα γεγονότα και να διενεργήσουν έρευνα για το ποιος έδωσε τις εντολές για την καταστολή των συνταγματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και των διαδηλωτών.

-- Βίντεο, φωτογραφίες και αναλυτικότερη περιγραφή των γεγονότων:
http://dpsdfs.blogspot.com/2009/03/25.html

http://dpsdfs.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html

-- Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το κείμενο που μοιράστηκε:

http://dpsdfs.blogspot.com/2009/03/persona-non-gratao.html

-- Ανακοίνωση του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Κυκλάδων:

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank26_3_9_823.php

-- Επίσης πληροφόρηση από το blog του Συλλόγου:

www.dpsdfs.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι λέτε ρε μαλάκες.....
ε μαλάκες........
μαζευτείτε ρεεεεεεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν γνωρίζω κατι για το γεγονώς παρα μόνον όσα διαβασα στο κείμενο.. μου φαίνονται πόλυ λογικά συμφωνα πάντα μέ την λογική του κράτους πάντα..

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΝΕ...

creative mind είπε...

κατ αρχην προκειτε απλα για αναδημοσιευση,αλλα γιατι να μαζευτουμε σου φαινεταικατι περιεργο απο αυτα που γραφει?